Kenmerken en behandeling van angststoornissen

Wanneer is een psychologische behandeling voor een angststoornis nodig en hoe weet je of je dat hebt? Hier lees je wat een angststoornis nu eigenlijk is en waarom angst soms juist heel erg normaal is.

Als je eens een keer angstig bent hoef je niet ook gelijk bang te zijn dan je een angststoornis hebt. Tenzij je daar juist overdreven bang voor bent en de gedachten daarover de overhand voeren. Het wordt een heel ander verhaal als de angst je leven gaat beheersen en bepalen. Het ontneemt je de vrijheid en het zet je als het ware 'gevangen'.

Lees hieronder hoe je een angststoornis kunt herkennen. Wanneer je vragen hebt over jouw persoonlijke situatie mag je mij altijd bellen.

Ben je bang dat je een angststoornis hebt?

Loop niet te lang alleen door met je problemen.

Bel Praktijk Psycholoog Woerden voor behandeling van je angststoornis:
06.456.08.270

Nu geen wachtlijst!

Weet dat iedereen wel eens bang of angstig is. Angst is juist ook een gezonde en begrijpelijke reactie in een dreigende situatie waarbij je gevaar ervaart.

Komt mijn angst door iets van buiten of zit het in mij?

De dreiging kan van buitenaf komen. Bijvoorbeeld van een auto die met hoge snelheid op je af komt rijden of je ziet een overval bij de bank.

Maar je kunt ook een gevoel van dreiging hebben dat zich in jou bevindt.

Je voelt bijvoorbeeld angst bij de gedachte dat je partner je zou kunnen verlaten (verlatingsangst), je kind iets ernstigs zal overkomen, of dat je een examen niet zult halen (examenvrees).

Allemaal situaties waarin je angst een begrijpelijke en gezonde reactie is op de dreiging die je ervaart of die zich zou kunnen voordoen.

Wanneer is mijn angst normaal en wanneer heb ik een behandeling angststoornis nodig?

Als sprake is van een werkelijk bedreigende of potentieel bedreigende situatie, is het begrijpelijk en aanvaardbaar dat je bang bent. Anders wordt het als de angstige gedachten de overhand krijgen, en je heel angstig of in paniek raakt. Dan is sprake van een 'fobie' of 'angststoornis' die je leven beheerst en verstoort.

Wanneer is sprake van een fobie of angststoornis?

Van een fobie of angststoornis is sprake als je angst:

  • Buiten proportie is en vrijwel altijd aanwezig.
  • Niet meer lijkt op gewone emotie.
  • Niets meer te maken heeft met een reactie op de omgeving.
  • Het dagelijks functioneren belemmert.

Je weet nu waarschijnlijk of jouw angst gegrond of ongegrond is en of die van normale aard is of buitenproportioneel. Als je hulp nodig hebt, weet dat ik je kan helpen via een behandeling voor jouw specifieke angststoornis of misschien volg je liever eerst een ontspannende workshop.

Op deze website vind je meer informatie die je eerst rustig kunt doorlezen. Wanneer jij eraan toe bent kun je mij bellen of contact opnemen via mijn contactformulier (dan komt het in mijn mailbox terecht).