Een dwangneurose of dwangstoornis (Obsessief-compulsieve stoornis) begint onschuldig en neemt dan je leven over

Een dwangstoornis begint altijd heel onschuldig, maar kan zomaar uitgroeien tot iets dat jouw leven in de grip houdt. Je kun je gaan schamen voor wat je doet - lantaarnpalen aanraken op kniehoogte, want anders gebeurt er wat - of je krijgt last van schuldgevoelens.

Misschien is het al zover dat je enorm bent gaan twijfelen aan jezelf en je afvraagt 'ben ik gek geworden'. Dat is niet het geval; meestal niet althans. Dat je de website van Praktijk Psycholoog Woerden hebt gevonden geeft al aan dat je de eerste stap hebt gezet.

Je bent op zoek naar hulp en informatie over wat er met je aan de hand is en die heb je gevonden. Tijd om je leven weer terug te pakken, vind je niet?

Wat is een dwangstoornis of dwangneurose?

Praktijk Psycholoog Woerden is gespecialiseerd in kortdurende psychologische behandelingen.
Bel 06-456.08.270.
Er wordt zonder wachtlijst gewerkt en we bieden je snel hulp.

Als je last hebt van een dwangstoornis, heb je last van - zich herhalende – dwanggedachten (obsessies). En die dwanggedachten leiden tot het steeds weer herhalen van rituele handelingen (compulsies).

De officiële term voor een dwangstoornis is dan ook Obsessief-Compulsieve Disorder (stoornis), kortweg OCD.

Een voorbeeld: Je hebt bijvoorbeeld smetvrees en wilt steeds weer je handen wassen. Dit doe je dan zodanig vaak dat de huid op je handen erdoor beschadigd raakt.

Als het niet mogelijk is om zo’n dwangmatige handeling uit te voeren, dan leidt dit tot angst. Angst dat er iets verschrikkelijks zal gebeuren omdat de handeling niet is uitgevoerd.

Mensen met een dwangstoornis hebben vaak de volgende bijbehorende eigenschappen:

  • Perfectionisme: alles in het leven perfect willen regelen en controleren.
  • Moeite met ergens van genieten.
  • De dagelijkse routine is verstoord door de dwanghandelingen.
  • De sociale activiteiten zijn verstoord door de vele dwanghandelingen.

Help mij van mijn dwangmatige handelingen en angst af!

Een dwangneurose kan door ontspannings- en ademhalingstechnieken stapsgewijs verminderen. Door middel van deze technieken wordt geleerd om de dwanggedachten te relativeren. Daarnaast zal een geleidelijke confrontatie met de dwangstoornis plaatsvinden.