Specifieke fobie therapie bevrijdt je van je angst

Wanneer is fobie therapie nu iets voor jou? Je maakt je geen zorgen in het algemeen, maar hebt één specifiek iets waar je bang voor bent... fobisch bang. Natuurlijk kun je meerdere specifieke fobieën hebben, maar van een gegeneraliseerde angsstoornis is geen sprake. Je hebt je triggers! Je denkt goed te kunnen leven, zolang je die triggers maar uit de weg gaat. En dan kom je erachter dat die tactiek je toch niet de kwaliteit van leven brengt waar je naar verlangt. Met psychologische hulp krijg je de ondersteuning om de juiste stappen te gaan zetten.

Wat is een specifieke fobie dan precies?

Praktijk Psycholoog Utrecht is gespecialiseerd in psychologische behandelingen en fobie therapie.
Bel Sacha Vedder op 06-456.08.270.

Bij een specifieke fobie heb je last van intense angst voor een bepaalde situatie, object of dier.

Deze angst is niet te vergelijken met gevoelens van de gewone ongerustheid.

Je spreekt pas van een (specifieke) fobie als je dagelijks leven er door wordt ontregeld.

Enkele veelvoorkomende specifieke fobieën zijn:

  • Hoogtevrees.
  • Vliegangst.
  • Angst voor liften (claustrofobie).
  • Angst voor injecties, bloed.
  • Angst voor onweer, storm, water (natuurverschijnselen).

Er zijn ontzettend veel fobieën, maar het achterliggende patroon is altijd hetzelfde. Je kunt werkelijk overal bang voor worden, want de angst op zich is vaak niet reëel en dat weet je zelf ook wel. Maar het probleem is dat je hoofd dat wel weet, maar het gevoel daarmee niet veranderd en verdwijnt.

Je bent je grip erop verloren en laat je leven beïnvloeden door hetgeen jij bang voor bent. Zo ontstaat vermijdingsgedrag. Helaas zijn de klachten daarmee niet eens weg; "was het maar waar" denk je misschien. Door verwachtingsangst kan alleen al de gedachte aan hetgeen jij fobisch bang voor bent de angstklachten alweer oproepen.

Hebben anderen ook specifieke fobieën en gaat het vanzelf weer over?

Een specifieke fobie komt vaak voor (1 op de 10 mensen krijgt er in zijn leven mee te maken). Het is helaas een type fobie dat niet uit zichzelf verdwijnt. Fobie therapie vergroot de kwaliteit van leven.

Wat kan ik het beste doen als ik een specifieke fobie heb?

Een sociale fobie kan door ontspannings- en ademhalingstechnieken stapsgewijs verminderen. Door middel van deze technieken wordt de vrees voor de specifieke fobie die jij hebt gerelativeerd.

Daarnaast kan cognitieve gedragstherapie goede resultaten geven. Samen werken we toe naar een geleidelijke confrontatie met de situatie waarin jouw specifieke fobie gevreesd wordt, Heb je bijvoorbeeld een extreme angst voor spinnen dan werken we stapsgewijs naar de confrontatie toe.