Lichttherapie bij depressie

Om te begrijpen waarom lichttherapie bij depressie kan werken, is het nodig een klein beetje te weten over onze biologie.

Zo'n 10% van de Nederlanders heeft grote moeite om zich lichamelijk aan te passen aan de veranderende hoeveelheid daglicht tijdens de verschillende seizoenen. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid door het hormoon melatonine.

Het hormoon melatonine is het hormoon dat slaap veroorzaakt. Zodra het donker wordt en is gaat de melatonine productie omhoog zodat het lichaam langzamerhand slaap gaat krijgen. Zolang het donker is, krijgt het lichaam een signaal om vooral niet wakker te worden. Tijdens de ochtend, onder invloed van licht, wordt de aanmaak van melatonine - als alles goed gaat - onderdukt.

Behandeling van winterdepressie

Hoewel een winterdepressie zeer vervelend is, is er tegenwoordig wel wat aan te doen. Er worden goede resultaten behaald met lichttherapie.

Hoe werkt lichttherapie bij winterdepressie?

Bij lichttherapie wordt op kunstmatige wijze de natuurlijke productie van melatonine gereguleerd waardoor het dag-nachtritme wordt hersteld. Tijdens deze kuur wordt via de ogen het dag-nachtritme direct beïnvloed, door middel van een specifiek soort sterk licht, zonder UV-straling. In tegenstelling tot bij een zonnebankkuur, moet je dus juist wel in deze lampen kijken (dat hoeft niet continue overigens).

Lichttherapie werkt bij de meeste mensen met winterdepressie en winterblues effectief en biedt hiermee aan de meeste mensen uitkomst. Het is gemakkelijk te ondergaan, werkt niet verslavend en is zeer veilig. Inmiddels is het een volkomen geaccepteerde behandeling van seizoensgebonden stemmingsklachten.