Manisch depressief ofwel manische depressie

Ben je manisch depressief of ken je iemand met een manische depressie dan kan psychologische hulp, samen met medicijnen, het leven weer leefbaar maken.

Manische depressie (de manische depressieve stoornis) is een tweeslachtige vorm van depressiviteit. Je gemoedstoestand wisselt hierbij periodiek van zeer depressief (teneergeslagen, somber) tot manisch (zeer actief). Je kunt enerzijds zeer uitbundig en daadkrachtig zijn (de manie) en anderzijds ook uiterst teruggetrokken en inactief (de depressie).

Jantje lacht, jantje huilt

Heb je extreme stemmingswisselingen? Misschien ben je manisch depressief. Zoek hulp en bel Praktijk Psycholoog Woerden op 06-456.08.270.

Verschillende stemmingen geven het leven kleur en ups en downs zijn een volkomen normaal verschijnsel. Iedereen loopt weleens met zijn hoofd in de wolken, bruist van energie en ziet alles met een rose bril of optimistische pet. Je bent verliefd, hebt net promotie gemaakt op het werk of hebt gewoon net de eerste lentegeur opgesnoven. Dat soort stemmingen duren niet eeuwig en je zult ook dalen kennen. Het verlies van een dierbare of scheiding doet droevenis in je leven keren. Dit soort normale reacties op de omstandigheden is niet wat wordt bedoelt met een manische depressie.

Extreme stemmingswisselingen

Bij sommige mensen echter zijn de pieken van het leven extreem hoog en de dalen donker en diep. Wanneer je in een manische periode zit, je vrolijke periode, ben je opvallend druk en actief. Je denkt werkelijk de hele wereld aan te kunnen en het kan gewoon niet op. Energie in overvloed en ideeën genoeg. Je kent echter ook de periodes van erstige depressie, waarin alleen maar ruimte is voor grote somberheid en futloosheid.

Behandeling manische depressie

Manische depressiviteit is goed behandelbaar. Medicijnen spelen hierbij een essentiële rol. Ook je eigen motivatie en die van de mensen in jouw directe omgeving is belangrijk. Wanneer de manie in een vroeg stadium herkend kan worden en jouw ziekte geaccepteerd wordt, werkt de behandeling beter.

Het effect van manische depressiviteit op je leven kan groot zijn. Je sociale omgeving en je werkomgeving moeten om zien te gaan met iemand die periodiek overdreven actief is of juist helemaal niet. Vaak ook is opname in een psychiatrisch ziekenhuis nodig.

Vanwege het afwisselende karakter van manische depressiviteit, wordt het ook wel bipolaire depressiviteit genoemd.