Denk je dat je een postnatale depressie hebt?

Een postnatale depressie, of postpartum depressie (eigenlijk een betere term), is heel wat anders dan de veelvoorkomende 'babyblues'. De intensiteit en duur van de symptomen kan erg uiteenlopen.

Zijn het de gewone 'babyblues' dagen?

Een postpartum depressie kan ontaarden in een postpartumpsychose en die is niet zonder gevaar. Zoek tijdig hulp. Bel gezinscoach Sacha Vedder voor een kennismaking op 06-456.08.270.

Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis. Als jonge moeder krijg je te maken met veel veranderingen die kort op elkaar volgen. Zowel lichamelijk en hormonaal, maar ook emotioneel en sociaal. Je hebt ineens een nieuwe grote verantwoordelijkheid voor een baby, die ook nog eens veel zorg vraagt.

De eerste dagen na een bevalling zul je vermoedelijk last hebben van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. Dit is niet vreemd en komt bij het merendeel van alle vrouwen voor (zo'n 50 tot 80%). Deze dagen worden ook wel de 'baby blues' genoemd. Meestal ontstaan de 'baby blues' vanaf de derde dag na de bevalling. Normaalgesproken gaan deze huildagen vanzelf weer over. Meestal zijn de symptomen van depressie binnen twee weken na de bevalling weer verdwenen.

Babyblues of toch een postnatale depressie?

Maar soms kun je maandenlang somber zijn. Ook al heb je je vooraf nog zo op de baby verheugd, nu die er eenmaal is voel je je niet blij. Integendeel, je bent prikkelbaar, neerslachtig en voelt je angstig.

Wanneer je merkt dat je deze klachten hebt, dan is de kans groot dat je een postpartum depressie hebt; een depressie die ontstaat na de bevalling. Soms ontstaan de klachten pas na enkele weken, zodra je stopt met de borstvoeding of weer aan het werk gaat.

Eén op de 10 vrouwen geniet niet van haar baby

Een postnatale depressie vertoont dezelfde symptomen als een 'gewone' of unipolaire depressie. Het meest opvallend is de depressieve stemming en het niet van de baby kunnen genieten. De postnatale (postpartum) depressie kan ook optreden als je een miskraam of abortus hebt gehad. Van alle vrouwen die een kind ter wereld brengen, krijgt ongeveer 10% te maken met een postnatale depressie.

Je kunt last krijgen van gedachtenflitsen waarin je angst hebt dat je je eigen kind iets zult aandoen. Dit kan ontaarden in zware aanvallen, waarbij je je niet meer bewust bent van wat er met je gebeurt. Dit kan een daadwerkelijk gevaar voor je baby vormen. Daarom is het belangrijk om bij de eerste tekenen van een postnatale depressie hulp te zoeken en voor ondersteuning te zorgen voor jou en de baby.

Oorzaken postnatale (oftwel postpartum) depressie

Behalve hormonale oorzaken waar we hier niet dieper op ingaan, spelen ook sociale en/of psychische oorzaken een rol in het onstaan van een postpartum depressie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Je kind is niet gewenst.
  • Je maakt je zorgen over de opvoeding.
  • Je hebt relatieproblemen.
  • Je had te hoge verwachtingen.

Wanneer je al voor je bevalling last hebt gehad van de symptomen die horen bij een depressie, dan is de kans groter dat je na de bevalling deze stemmingsstoornis krijgt. Ben je vatbaar voor premenstruele stemmingswisselingen, dan ben je wellicht ook hier meer vatbaar voor.