Relatietherapie door ervaren relatietherapeut

Denk je aan relatietherapie? In iedere relatie komen weleens irritaties en ruzies voor. Daar is op zich niets mis mee. Anders wordt het als jij en je partner niet meer op een 'gezonde' manier kunnen communiceren met elkaar.

Relatieproblemen? Bel Praktijk Psycholoog Woerden voor een afspraak op 06-456.08.270

De problemen lijken niet meer op te lossen en meer en meer vervreemden jullie van elkaar. Totdat jij en/of je partner voor de keuze komen te staan om de relatie te beëindigen of hulp in te schakelen.

Als je je ongelukkig voelt in je relatie en er samen niet meer uitkomt, dan kan relatietherapie een manier zijn om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Hoe kan een relatietherapeut ons helpen?

In relatietherapie kijken we gezamenlijk welke problemen er zijn in jullie relatie en hoe de relatieproblemen zijn ontstaan. Vervolgens zoeken we oplossingen waar jullie je beiden in kunnen vinden.

Oplossingen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Een andere manier van omgaan met elkaar.
  • Een andere manier van communiceren met elkaar.

Zodra partners meer inzicht in de ontstane patronen krijgen, zie je vaak dat de negatieve spiraal wordt doorbroken en de relatie weer beter wordt.

Het is belangrijk om je een aantal zaken te realiseren wanneer we starten:

  • De therapie heeft slechts een kans van slagen als jullie allebei energie willen stoppen in jezelf en in de relatie.
  • De relatietherapeut is niet degene die met kant en klare oplossingen komt. Jullie relatieproblemen zullen namelijk vaak in de langere duur zijn ontstaan (vele jaren) en kunnen niet met enkele gesprekken worden opgelost.

Bij welke relatieproblemen zoek je naar hulp?

Relatietherapie kan worden ingezet bij de volgende problemen:

  • Gevoel van uit elkaar groeien.
  • Hevige ruzies die geen oplossing kennen.
  • Jaloezie.
  • Ontrouw.

Hoe lang duurt de gezamenlijke therapie meestal?

De duur van de behandeling is afhankelijk van de relatieproblematiek. In 5 á 10 sessies ontstaat meestal wel een beter inzicht in de problematiek.

Wat als we onze relatieproblemen niet kunnen oplossen?

Een vraag die mij geregeld wordt gesteld: "Wat als het niet goed komt?"

Helaas lukt het niet altijd om de relatie te redden en kan gaandeweg de therapie blijken dat partners toch uit elkaar willen gaan. Gezamenlijk kunnen dan afspraken worden gemaakt, waarbij de relatietherapeut kan begeleiden.

Overigens is het volgen van een aantal individuele sessies dan geen overbodigheid. Al is het maar om heel helder te krijgen waarom het in de relatie niet werkte zodat dit in een volgende relatie niet tot dezelfde problemen leidt.