Via hulp bij sociale fobieën zoals faalangst of spreekangst krijg je meer bewegingsvrijheid

Wanneer je een sociale fobie hebt, loop je rond met een geheim dat steeds zwaarder wordt om te dragen. Daarbij komt ook dat je het moeilijk vind om hulp te vragen. Ik begrijp dat en ik leg je hieronder uit hoe ik je kan helpen. Lees eerst maar eens verder en kijk of je jezelf herkent in de beschrijving.

Wat is een sociale fobie of extreme sociale angst?

Praktijk Psycholoog Woerden biedt snel psychologische hulp bij sociale fobieën.
Bel 06-456.08.270
Nu geen wachtlijst!

De meest bekende voorbeelden van een sociale angst zijn faalangst of spreekangst. Je kunt deze angsten herkennen aan het voortdurend bang zijn om in gezelschap een vreemd figuur te slaan of bijvoorbeeld aan angst voor diverse soorten examens.

Het hebben van een sociale fobie kan je hinderen in de omgang met andere mensen. Hierdoor ontstaan problemen op het werk en kun je uiteindelijk in een sociaal isolement terecht komen.

Wanneer je een sociale fobie hebt vind je het meestal erg moeilijk om erover te praten. Hierdoor merkt je omgeving vaak niets van de angsten en de problemen waar je mee rondloopt. Je gaat je daardoor nog meer alleen voelen wat je problemen alleen maar vergroot.

Maar er is hulp voor je mogelijk zodat het leven weer meer leefbaar wordt. En je hoeft dat niet alleen te doen. Op deze website vind je meer informatie over mij, mijn kwalificaties en hoe ik je kan helpen. Neem contact op voor een intakegesprek als je eraan toe bent de eerste stap te gaan zetten.

Als je een sociale fobie hebt is het voor jou extra moeilijk om voor jezelf op te komen. Je bent eerder wat verlegen of - zoals dat zo mooi heet – niet zo assertief als in deze wereld verwacht wordt. Gelukkig is assertiviteit vaak wel aan te leren. Dit zal dan ook een belangrijk onderdeel van de therapie zijn.

Kenmerkende klachten bij een sociale fobie:

  • Trillen.
  • Blozen.
  • Zweten.
  • Misselijkheid.
  • Maag- en darmklachten

Wanneer je een sociale fobie hebt zoek en vraag je niet snel om hulp. Dat is bijna een logisch gevolg ervan en die eerste stap zetten kost moeite. Isolement, depressiviteit en (alcohol) verslavingen liggen op de loer. Maar je kunt het wel, dat eerste kleine stapje en daarna stippelen we een traject uit dat helemaal bij jou past. Hieronder lees je wat we eraan kunnen doen.

Wat kan ik doen aan mijn faalangst of spreekangst?

Een sociale fobie kan door ontspannings- en ademhalingstechnieken stapsgewijs verminderen. Door middel van deze technieken wordt de vrees voor de paniekstoornis gerelativeerd.

Daarnaast kan cognitieve gedragstherapie goede resultaten geven. Samen werken we toe naar een geleidelijke confrontatie met de situatie waarin de sociale fobie gevreesd wordt, zoals bijvoorbeeld oefenen met spreken voor een groep.